![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Türkçe dersi sene başı zümresiTOPLANTI YERİ : Öğretmenler odası
TOPLANTI NO: 1 TOPLANTI TARİHİ: TOPLANTIYA KATILANLAR: Aziz KILIÇ (Okul Müd.) Ersen KESER ( Ders Öğrt.) GÜNDEM: 1- Açılış ve yoklama. 2- Türk Millî Eğitiminin Temel Amaçları ve Türkçe Dersinin Genel Amaçlarının okunup incelenmesi . 3 - Müfredat Programının İncelenmesi . 4 - Yıllık ve günlük plânlarla ilgili açıklamalar. 5 - Atatürkçülük Konularının Yıllık ve Günlük Planlara Aktarılması . 6 - Öğrenci Başarısını Arttırmak İçin Alınacak Tedbirler. 7 - Öğretim Metot ve Teknikleri. 8 - Derslerde Kullanılacak Araç ve Gereçler. 9 - Ders Öncesi Hazırlık. 10- Diğer Zümre Öğretmenleri İle İş Birliği. 11 - Ölçme ve Değerlendirme. 12- İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 32. , 33. , 35. , 36. , 38. maddelerinin okunup incelenmesi. 13 - Ödevlerin Tespiti ve Değerlendirilmesi. 14 – Şiir Defteri. 15 - Dilek ve Temenniler GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ 1- Zümre öğretmeni Ersen Keser ve zümre başkanı Aziz KILIÇ ın katılımıyla toplantı başladı. 2- Türk Milli Eğitiminin Temel Amaçları ve Türkçe Dersinin Genel Amaçları zümre başkanı tarafından okundu.Üzerinde tartışıldı. 3- Müfredat Programı incelendi.Program üzerine konuşuldu.Müfredat programının 2008-2009 eğitim öğretim yılında daha önceki yılda olduğu gibi öğretmen kılavuz kitabına bağlı olarak uygulanacağı ancak okul,öğrenci ve çevre şartları dikkate alınarak eğitim öğretimin gerçekleştirileceği vurgulandı. 4- 6,7,8. sınıflar için Milli Eğitim Bakanlığının okullara uygulanması için gönderdiği yeni programa uygun olarak hazırlanmış Tema esasına dayalı yıllık plan ve kazanım dağılım tablolarından yararlanarak ders işlenişini sürdürülecektir. Türkçe dersine ait yıllık ve ders planlarının, İlköğretim Türkçe ve Güzel Yazı Programı ile Atatürk İlke ve İnkılapları Yönergesi dikkate alınarak yapılacağı ifade edildi. 5- Atatürkçülük konularının 2504 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlandığı söylendi. İlgili Tebliğler Dergisi incelendi. Bu konuların ders kitaplarında yer aldığı; yıllık ve günlük plânlara bu konuların aktarılması gerektiği belirtildi. 6. SINIF 7. SINIF 8. SINIF *Atatürk’ün hayatı * Atatürk’ün fikir hayatı *Atatürk ile ilgili anılar * Atatürk’ün kişiliği ve özellikleri *Atatürkçü düşüncede yer alan konular * Atatürk’ün hayatı * Atatürk’ün kişiliği ve özellikleri * Atatürkçü düşüncede yer alan konular *Atatürk’ün Türk diline verdiği önem **Atatürk’ün Türk tiyatrosuna verdiği önem *Milli ahlak *Milli kültür * Atatürk’ün hayatı * Atatürk ile ilgili anılar * Atatürk’ün kişiliği ve özellikleri *Atatürk’ün insan sevgisi *Atatürk’ün akılcılık ve bilime verdiği önem *Atatürk’ün milli eğitim hakkındaki görüşleri *Atatürk’ün Türk Gençliğine emaneti 6- Bir önceki yıla ait başarı değerlendirmesi üzerinde konuşuldu.Öğrencilerimizin daha başarılı ,sosyal ,araştırmacı ,eleştirici,duyarlı birer birey olarak toplum hayatına katılmaları için yapılması gerekenler üzerinde duruldu. Tüm bunların neticesinde aşağıdaki kararlar alınmıştır. a) Türkçe derslerindeki başarıyı yükseltmek için öğrencilerin okuma, yazma ve anlama çalışmalarına ağırlık verilecek, yanlışları anında düzeltilecektir. b) Dersin amacına ulaşılabilmesi için öğrenciler kitap okumaya teşvik edilecek; okumanın faydaları üzerinde durularak, öğrencilere kütüphane sevgisi aşılanacaktır. c) İşlenecek konular öğrencilere önceden duyurularak ya da konuyla bağlantılı araştırma ödevleri verilerek öğrencilerin ders öncesi bir hazırlık yapmaları sağlanacaktır.Konu derste öğrenci merkezli olarak verilen araştırmalardan yola çıkarak işlenecek , yıllık plânda yer alan yazar ve şâirlerin bulunabilen değişik kitapları sınıfa getirilecek. d) Öğrencilerin okuma, anlama ve anlatma yeteneklerini geliştirerek, toplum önünde rahatça konuşabilmeleri için; ders dışı faaliyetlere önem verilecektir. Konular işlenirken daha önce işlenen konularla bağlantı kurularak, zihindeki kopuklukların giderilmesine çalışılacaktır. e) Öğrencilerin konularla ilgili radyo ve televizyon programlarını( panel, açıkoturum, forum, belgesel v.b.) seyretmeleri gerektiği vurgulanarak bunlardan öğrendikleri sınıfta anlattırılacaktır. f) Dil bilgisi konularında mümkün olduğunca çok sayıda örneğe yer verilecek; kompozisyon ve derslerinde teorik bilgiden ziyade uygulamaya önem verilecektir. g) Edebiyata karşı ilgi ve yeteneği olan öğrenciler desteklenecektir.Hazırladıkları yazı,görsel v.s panoda yayınlanacaktır. h) Öğrencilerin aktif olarak derse katılmaları sağlanacaktır. Böylece öğrencilerde görülen anlatım ve dil bozuklukları giderilerek bu konudaki becerileri geliştirilecektir. Bütün bunlara rağmen başarısız olan öğrencilerin başarısızlık sebeplerini öğrenmek için velilerle iş birliğine gidilecektir. 7- Zümre öğretmenleri; yaptıkları görüşmeler sonunda işlenen konuların türü ve özellikleri göz önünde bulundurularak anlatım, dinleme, not tutma, soru-cevap, araştırma, inceleme, tartışma, mukayeseli tahlil vs. yöntem ve tekniklerin bir veya birkaçından yararlanılabileceğini belirttiler. 8- Türkçe Sözlük ,İmla Kılavuzu,Atasözleri ve Deyimler sözlüğü Türkçe dersinde kullanılan temel araç gereçlerdir . Bunun yanında yeri geldikçe; şiir CD ‘leri ,oyun CD ‘leri,Belgesel CD’ leri sınıf ortamında ders işlenişinde kullanılabilir. Sınıf içersinde sınıf kitaplığında her öğrencinin faydalanması için birer Türkçe Sözlük,İmla kılavuzu ve Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü bulundurulmasına Türkçe öğretmeni olarak dikkat edilecek.Ayrıca sınıf rehber öğretmeni ile işbirliği yapılarak sınıf kitaplığında öğrencilerin seviyesine uygun hikaye ,roman ,şiir vb. türde kitapların bulunması sağlanacaktır..(100 Temel eser bu konuda kaynaktır.) Her ders için öğrencinin hemen ulaşabileceği yerde (sınıf kitaplığı) gerekli kaynakların bulunmasının önemi üzerinde duruldu.Buna dikkat edilmesi gerektiği zümre başkanınca ifade edildi. 9- Ders öncesi öğretmenin işlenecek konuya yönelik kaynak ,plan vb. yönlerden hazırlıklı olması ,öğrencilerini derse motive edici aktiviteleri önceden planlaması önemlidir.Bu yönde hareket edilecektir. 10- Yöre şartlarından kaynaklanan telaffuz ve anlatım bozukluklarının düzeltilmesinde, yazılı ve sözlü anlatımlarda; düzgün cümle kurma, imlâ kuralları ve noktalama işaretlerine uymak konusunda diğer derslerin zümre öğretmenleri ile iş birliğine gidilecektir. Sınav kağıtlarının kullanımında, sınıflar arası paralelliğin sağlanması için diğer zümre öğretmenleri ile işbirliği yapılması kararlaştırıldı. İlköğretim 1. kademeden başlayarak el yazısı kullanımının sadece Türkçe dersinde uygulanan bir kural olmadığı bir bütünlük içinde yürütülmesi gerektiği belirtilerek diğer zümre öğretmenlerine konuya yönelik bilgi verilecektir.El yazısının tüm dersler içinde kullanımının yaygınlaştırılması sağlanacaktır. 11 - Yazılı sınavların 40 dakika içerisinde yapılması gerektiğini söyledi. Türkçe dersinde her öğretim dönemi boyunca 3 yazılı sınavın yapılacağı belirtildi. Yazılı sınavların ilk ikisi klasik tarzda pedagojik esaslara uygun olarak (basitten zora, az puandan çok puana doğru) yapılacaktır. 3. yazılı ise, çoktan seçmeli dört seçenekli 25 sorudan oluşan ve OKS’ye yönelik test şeklinde yapılacaktır. Yazılı tarihleri, aşağıda belirtilen hafta şeklinde yıllık planlarda belirtilecektir. Yazılı tarihleri aşağıdaki gibi olacaktır. DÖNEM YAZILI TARİH 1 1. Kasım (1. hafta) 2. Aralık (2. hafta) 3. Ocak (3.hafta) 2 1. Mart (4. hafta) 2. Mayıs (1. hafta) 3. Haziran (1.hafta) Türkçe derslerinde klasik yazılılarda 8-10 adet soru sorulması kararlaştırıldı: GRUP SORU ADEDİ ORANI Türkçe anlam ve anlatım 4 % 40 Dilbilgisi 3- 5 % 30 Yazılı anlatım (kompozisyon) 1 % 30 Kompozisyon değerlendirilmesinde aşağıdaki ölçütler dikkate alınacaktır: GRUP DEĞERLENDİRME Anlatım (konuyu anlama, örnekleme,…) 10 Plan (olayları sıralama, bütünlük,…) 5 Tertip (yazının düzgünlüğü,…) 5 İmla (dilde duruluk, uygun kelime seçimi,…) 5 Düşüncede özgünlük 5 Sınavlar bir amaç değil, bir araçtır. Sınavlarda, öğrencinin ne bildiği değil; neyi, ne kadar kavradığı ölçülür. Sınav tarihleri en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Yazılılarda bilgi ve beceriyi ölçen kapsayıcı sorular sorulmasına; soruların açık, anlaşılır, kısa ve tüm konuları kapsar nitelikte çok sayıda olmasına; soruların ezbere dayalı olmamasına ve öğrencilerin imgeleme gücünü geliştirecek nitelikte olmasına; yazılı soruların fotokopi ile çoğaltılmasına; yazılıların bir ders saati içerisinde yapılmasına; not bareminin kağıtlarda gösterilmesine; yazılı bittikten hemen sonra cevap kağıdının bir örneğini öğrencilerin görebileceği sınıf panolarına takılmasına; öğrencilerin yanlışlarını görebilmeleri için isteyen öğrenciye sınav kağıdının gösterilmesine ve yapılan sınavların sonuçlarının en geç 15 gün içerisinde öğrenciye duyurulmasına karar verildi. 12- İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili maddeleri Ersen KESER tarafından okundu. Burada ölçme ve değerlendirmenin genel esaslarına dikkat çekildi. Değerlendirme ve not verme sistemi üzerinde duruldu. Bu konuda zümre başkanı Aziz KILIÇ söz alarak, daha önceki yıllarda uygulanan sözlü sınavların kaldırıldığını yerine proje ve performans ödevlerinin getirildiğini belirtti. Yönetmeliğin, “Öğrenciler, bir ders yılında istedikleri ders veya derslerden bireysel ya da grup çalışması şeklinde en az bir proje; her yarıyılda derslerden bireysel ya da grup çalışması şeklinde en az bir performans ödevi hazırlar.” hükmü vurgulandı. Ölçme ve değerlendirmenin belirtilen esaslar doğrultusunda yapılacağı ifade edildi. 13- Türkçe dersinden ödev alan öğrencilere, ödev konularının en kısa zamanda duyurulmasına, aşağıda tespit edilen ödev konularının verilmesine, değerlendirmenin de aşağıdaki şekilde olmasına ve ödevlerin de ikinci dönemde, Nisan ayının en geç ikinci haftasında getirilmesine oy birliği ile karar verildi. GENEL OLARAK ÖDEV KONULARI: Ders öğretmeni aşağıda sınıflandırılmış ödev konularının yanı sıra bu genel ödev konularından sınıf düzeyine uygun olanı seçecektir.Ayrıca bu ödev konuları performans ödevi olarak da öğrencilere verilebilir. 1- İnternetteki edebiyat sitelerinin tespiti ve tanıtımı 2- Gurbet temasını işleyen şiirlerin derlenmesi ve incelenmesi 3- Mevlana’da evrensel sevgi anlayışı 4- Okunan bir romanda karakterlerin karşılaştırılması 5- Bestelenmiş 5 şiirin tahlili(anlam ve biçim yönünden) 6- Atatürk’ün hayatını şiir ve resimlerle anlatan bir albüm oluşturma (kronolojik sunum) 7- Atatürk’ün dil ve edebiyatla ilgili görüşleri 8- Nasreddin Hoca fıkralarından mesajlar 9- Güncel Edebiyat Dergilerinin tanıtımı 10- Barış Manço’nun şarkı sözlerindeki didaktik unsurlar 11- Şiirlerin resimlendirilmesi 12- Tabelalardaki imla yanlışlıkları (Yaşadığı çevreden ya da internette yayınlanmış olanlar) 13- Türkülerimizin hikayeleri 14- Çevredeki tabelalarda yabancı kelimelerin tespit edilmesi ve fotoğraflandırılması,Bu konudaki görüşlerini içeren bir yazıyla sunumu 15- Günlük dildeki anlatım bozukluklarının tespiti 16- Medyadaki dil yanlışlıklarının tespiti 17- Şiirlerin hikayelendirilmesi ÖDEV KONULARI 6. SINIF PROJE ÖDEVİ KONULARI: 1- Bir tartışmada görev alma. 2- Anı yazma. 3- Günlük tutma(Belli bir süreye ilişkin kısmı değerlendirmek üzere) 4- Bir gezi yazısı yazma. 5- Röportaj yapma.( Bir öğretmen,doktor,belediye başkanı,muhtarla...) 6- Bilinen bir kişi,hayvan,eşya,yer ve olayla ilgili tasvirler yazma. 7- Sözcüklerin gerçek ve mecaz anlamlarını araştırarak ,sözcükleri bu anlamlarına uygun biçimde cümlede kullanma. 8- “ -de” ve “-ki” eklerinin yazımına ilişkin kuralları araştırma,bunları örnek cümlelerle gösterme. 9- Birkaç değişik konuda ata sözü, özdeyiş ve deyim açıklamaları yazma. 10- Kitap( roman,öykü... ) inceleme çalışması yapma. - Şeker Portakalı ( Josw Mauro de Vasconceles) - Alice Harikalar Ülkesinde ( Lewis Carrol) - Gülliver’in Gezileri ( Swift) - Ezop Masalları - La Fontaine’den Seçmeler - Hikayeler ( Anton Çehov) - Çocuk Şiirleri ( İbrahim Alaaddin Gövsa) - Yonca Kız ( Kemal BİLBAŞAR) - Gururlu Peri( Mehmet Seyda) - Üç Minik Serçem ( Necati CUMALI) - Yalnız EFE( Ömer SEYFETTİN) - Falaka( Ahmet RASİM) - Tanrı Misafiri ( Reşat Nuri GÜNTEKİN) - Arılar Ordusu ( Bekir YILDIZ) 11- İzlenen bir filmi,oyunu özetleme,eleştirme. 12- Atatürk’ün çeşitli konulardaki sözlerini (cumhuriyet,özgürlük,eğitim,sanat,gençlik...) derleme. 13- Yöremizin tarihi ve turistik özelliklerini anlatan bir yazının hazırlanması. 14- Tekerlemeler. 15- Karagöz ile Hacivat. ( Seçme Hikayeler ) 7.SINIF PROJE ÖDEVİ KONULARI: 1- Kurtuluş Savaşında Türk Kadınının katkılarını anlatan bir araştırma yazısı. 2- Yurdumuzun kalkınmasında turizmin önemi. 3- Bir paragrafın kelimelerinin köklerini,eklerini ve eklerin çeşitlerini inceleme. 4- Yakın çevredeki iki kişinin portresinin yazılması. 5- Anı yazma. 6- Bir gezi yazısı yazma. 7- Röportaj yapma. 8- Atasözü ve özdeyiş yazma. 9- Kitap inceleme çalışması yapma. 10- İzlenen bir filmi,oyunu özetleme ,eleştirme. 11- Seçme şiirler defteri tutma. 12- Şiir türleri hakkında bilgi toplama , örnekler bulma. 13- Şiirler üzerinde redifleri ,uyakları ve çeşitlerini bulma. 14- Yaşanılan çevrenin folklor değerlerini(maniler,bilmeceler,ninniler,masallar,e fsaneler ve benzerlerinden birine yönelik olarak) derleme. 15- Bir şairi,yazarı çeşitli yönleriyle ( yaşamı,sanatı,yapıtları,yapıtlarından bir ya da birkaç örnek metin...) araştırıp , inceleme. 16- Atatürk’ün çeşitli konulardaki sözlerini derleme. 8.SINIF PROJE ÖDEVİ KONULARI: 1- Bir paragraftaki cümlelerin öğelerinin incelenmesi. 2- Cümle çeşitlerinin örneklerle incelenip, bir paragraf üzerine uygulanması. 3- Hece ölçüsünün şiir örnekleri üzerinde uygulanması. 4- Fiil çatılarını örneklerle açıklama ve bir paragraf üzerinde incelenmesi. 5- Yaşanılan yörenin folklorunu inceleme. 6- Mülakat yapma. 7- Günlük tutup,anılarını yazma. 8- Atatürk’ün eğitim politikası üzerinde araştırma yapma. 9- Biyografi yazma. 10- Resimlerle Atatürk’ün çeşitli konulardaki özdeyişlerini derleme. 11- Gezip gördüğü yerleri anlatma. 12- Kitap inceleyip tanıtma. Ödevler değerlendirilirken aşağıdaki tablonun göz önünde bulundurulması kararlaştırılmıştır: a)Ödevlerin Planlanması...................................... 10 Puan b)Araştırılan kaynakların isabetli seçimi.................... 20 Puan c)Kaynakları anlayıp değerlendirme........................... 20 Puan d)İmla kurallarına uyma ,anlamı ifade etme.................. 20 puan e)Sunuş biçimi(Düzen ,zamanında teslim).................. 20 Puan f)Vardığı sonuçtaki isabetlilik.............................. 10 Puan » Ödev için incelenecek hikâye, tiyatro ve roman türündeki yapıtlarda ‘Yüz Temel Eser’den faydalanılacağı kararı alındı.(Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı seviyeye uygun tiyatro kitapları da dahil olmak üzere!) Ayrıca ödevlerin aşağıdaki ölçütlere göre inceleneceği görüşünde ortak bir karar alınmıştır. Ödevin Nasıl Hazırlanacağı : Ödevler aşağıdaki plana göre hazırlanacak. 6ncı Sınıf : I. Kitapla İlgili Bilgi : 1. Kitabın adı. 2. Yazarı ( Yazarın kısaca yaşamı, sanatı, başka eserleri) 1. Kitabın türü. 2. Kitabın basıldığı yer ve yıl. 3. Kitabı yayımlayan yayınevinin adı ve adresi. 4. Sayfa sayısı. 5. Boyutları. 6. Fiyatı. 7. Kitapta kaç öykü var? Bu öykülerin adları. II. İncelenecek Öykünün : 1. Adı, 2. Özeti ( Özette olay, olayın geçtiği yer, zaman, olayın kahramanları [ fiziksel ve ruhsal portreleriyle] belirtilecek). 3. Anlatım Özelliği ( Cümleleri uzun mu? Kısa mı? Söyleşimler gerçeğe uygun mu? Yabancı sözcükler çok mu? Anlatımı eğlendirici, açık, belirsiz, ağır mı? ). 4. Yazar, bize, ulusumuzun ya da insanlığın hangi sorununu sunuyor? Bunda kendi görüşü ve önerdiği çözüm yolu nedir? 5. Kişisel Kanınız( Öykü, konusunu iyi sunmuş mu? Toplumu, insanları, doğayı vb. iyi sunmuş, canlandırmış mı? Önerdiği çözüm yoluna katılıyor musunuz?Niçin? 7nci Sınıf : Ödevler aşağıdaki plana göre hazırlanacak : I. Kitapla İlgili Bilgi : 1. Adı; 2. Yazarı (Varsa çevireni); 3. Basıldığı yer ve yıl; 4. Yayımlayan yayınevinin adı ve adresi; 5. Sayfa sayısı; 6. Boyutları; 7. Fiyatı; II. Yazarla İlgili Bilgi ( Yaşamı, sanatı, yapıtları) III. Oyunun Özellikleri : 1. Konusu; 2. Özeti(Özetle olay, olayın geçtiği yer ve zaman, olayın kahramanları belirtilecek); 3. Kişiler ( Fiziksel ve ruhsal portreleri belirtilecek); 4. Dil ve Anlatım Özelliği ( Cümleleri uzun mu, kısa mı? Söyleşimler gerçeğe uyuyor mu?) 5. Oyunun türü? Niçin? 6. Genel Yargı (Yazar, bize ulusumuzun ya da insanlığın hangi sorununu sunuyor? Bunda kendi görüşü ve önerdiği çözüm yolu nedir? 8 nci Sınıf : Ödevin konusu : Roman İnceleme. Ödevler aşağıdaki plana göre hazırlanacak : I. Romanla İlgili Bilgi : 1. Adı; 2. Yazarı ( Varsa çevireni ); 3. Basıldığı yer ve yıl; 4. Yayımlayan yayınevinin adı ve adresi; 5. Sayfa sayısı; 6. Boyutları; 7. Fiyatı; II. Yazarla İlgili Bilgi(Yaşamı, sanatı,yapıtları) : III. Romanın Özellikleri : 1. Özeti (Özette olay, olayın geçtiği yer ve zaman, olay kahramanları belirtilecek) 2. Kişiler ( Fiziksel ve ruhsal portreleri belirtilecek) 3. Dil ve Anlatım Özelliği : Cümleleri uzun mu, kısa mı? Söyleşimler gerçeğe uyuyor mu? Yabancı sözcükler çok mu? Anlatımı eğlendirici, açık, belirsiz, ağır mı? 4. Genel Yargı : Yazar, bize, ulusumuzun ya da insanlığın hangi sorununu sunuyor? Bunda kendi görüşü ve önerdiği çözüm yolu nedir? Ödevler çizgisiz beyaz kağıda dolmakalemle el yazısı ile yazılacak.2007 Nisan ayının üçüncü haftasında toplanacak. Ödevler öğrenciler tarafından yazılmadan önce (okuma, araştırma, inceleme aşamalarında, öğrencilere sürekli rehberlik yapılacak.) Ödevlerin takibi: Öğrencilerin ödevlerini yapmaları aşamasında onlara rehberlik edilip, düzenli aralıklarla çalışmaların kontrol edilmesinin yararlı olacağı Ersen KESER tarafından belirtildi. Bu görüş toplantıya katılanlarca olumlu bulundu. 14- Türkçe Öğretmeni Ersen KESER , öğrencilerin yazılarının geçen yıl çok bozuk olduğunu bu yıl el yazısına daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini de ekledi.Zümre başkanıda aynı fikirde olduğunu belirtti ve öğrencilere işlek, okunaklı ve kişiliği ifade eden bir el yazısı kazandırmak için özellikle bitişik el yazısı çalışmasına daha çok ağırlık verilmesine karar verildi. 15- 2008-2009 Eğitim öğretim yılının hayırlı olması dilekleriyle toplantıya son verildi. Ersen KESER Aziz KILIÇ Türkçe Öğretmeni Okul Müdürü |
![]() |
| Etiketler |
| başı, sene, türkçe, zümre |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
e bordro
Öğretmenler Sitesi ders izle Yazılı Soruları